RECEPTY - VÁNOCE 2020
Jsem ovo - vegetarián. V receptech jsou vejce. Vegani je vynechají a nahradí třeba jedním banánem.
Používám toto rostlinné máslo, není totiž ztužované, ale zahuštěné vlákninou a mrkvovou a citrónovou šťávou. Bohužel cena je vyšší. Máslo stojí 89 Kč.
Vánoce 2020 začnu tímto cukrovím:
TŘEŠŇOVÉ FLORENTÝNKY
hvězdičky
140 g cukru
100 g medu
150 g másla
100 g strouhaného kokosu bio
100 g mandlových lupínků bio
300 g kandovaných třešní
5 lžíc hladké mouky
120 g čokolády tmavé a 120 g čokolády bílé
Cukr, med a máslo ve větším hrnci zahřátím rozpusťte, pak přidejte kokos, mandlové lupínky, nasekané kandované třešně (nebo jiné kandované ovoce) a mouku. Promíchejte a směs rozprostřete do tenké vrstvy na plech vyložený pečícím papírem. Vykrájejte hvězdičky. Pečte 8 minut na 180 stupňů. Nechte vychladnout, potřete proužky tmavé a bílé čokolády,
LINECKÉ CUKROVÍ
kolečka, srdíčka, kytičky
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
150 g másla
2 žloutky
nastrouhaná kůra z citrónu a pomeranče, trochu pomerančové šťávy
vypracujeme těsto a dáme ho na hodinu a déle do ledničky
pečeme 5 - 7 minut na 170 stupňů
slepujeme meruňkovou a rybízovou marmeládou
jemně pocukrujeme
VANILKOVÉ ROHLÍČKY, KYTIČKY
250 g hladké mouky
1 žloutek
50 g cukru
150 g másla (nebo kokosového oleje)
trochu šťávy z pomeranče, citrónová kůra
100 g mletých vlašských ořechů nebo lískových ořechů
1 vanilkový cukr
těsto necháme hodinu v chladu odležet
vykrajujeme z vyššího těsta
pečeme 8 - 10 minut na 170 stupňů
horké cukroví obalíme v moučkovém cukru s vanilkou
OŘECHOVÁ KOLEČKA A SRDÍČKA s kakaem a bez kakaa
210 g hladké mouky
140 g másla
60 g vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
15 g kakaa (jedno těsto dělám s kakaem, jedno bez kakaa)
2 žloutky
špetka skořice, špetka citrónové a pomerančové kůry
těsto necháme zchladnout
vykrajujeme kolečka, kytičky, srdíčka, kostičky
pečeme 6 - 8 minut na 170 stupňů
slepujeme rybízovou marmeládou nebo krémem, nebo obojím
polejeme čokoládou, ozdobíme (kokosem, ořechy, mandlemi, bílou čokoládou, kandovaným ovocem)
KRÉM
100 g mletých ořechů nebo mandlí spařených v rumu, 150 g másla, 100g cukru, 1 vanilkový nebo karamelový puding ALPRO sójový
KOULE
Těsto jako na florentýnky výše (mandle a různé ořechy, kandované ovoce nebo datle, rozinky umeleme, bez mouky a nepečeme). Obalujeme v kokosu, mandlích, ořeších.
VÁNOČKA
KVÁSEK: 1/4 l sójového (mandlového) mléka + sušené droždí + lžička cukru
1 kg polohrubé mouky
100 g práškového cukru
200 g másla
1 vanilka
citrónová a pomerančová kůra
šťáva z pomeranče
2 lžíce rumu
3 žloutky
do vypracovaného těsta vmíchat rozinky namočené v rumu, mandle, ořechy
uplést vánočku, spojit špejlemi - nechat 1 hodinu kynout
potřít vajíčkem
péct na 170 stupňů 60 minut
LINECKÉ MERUŇKOVÉ KOSTKY
LINECKÉ TĚSTO
Náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, rum, pomerančová šťáva spařit,
100 g meruňkové marmelády, citrónová kůra
SVÁTEČNÍ DORT
babiččin recept
Začneme: uvařením turecké silné kávy 1/8 l - necháme chladnout
Utřít: 180 g cukru
3 žloutky
50 g másla
kůra z citrónu
Přidat: 180 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
30 g kakaa
30 g mletých ořechů
1/8 l černé kávy - vystydlé
PROMÍCHAT A PAK JEMNĚ VMÍCHAT sníh ze 3 bílků
dáme do studené trouby, pečeme celkem 60 minut
nejdřív na 150 stupňů, posledních 10 minut na 18O stupňů
KRÉM: 150 g cukru, 200 g másla, žloutek, rum, 2 lžičky kakaa, puding ALPRO karamelový
vychladlý dort promažeme krémem nebo marmeládou, potřeme čokoládou, ozdobíme