Jdi na obsah Jdi na menu
 


RECEPTY VEGAN

DĚKUJI PANÍ, KTERÁ TVOŘÍ STRÁNKY VEGANOTIC,

její recepty srdečně doporučuji a tak hned klikněte na

www.veganotic.cz

 

bezlepkové ovocné knedlíky:

http://www.veganotic.cz/clanky/299-bezlepkove-ovocne-knedlicky

meruňkový koláč a marcipánem

http://www.veganotic.cz/clanky/215-merunkovy-kolac-s-marcipanem-a-pistaciemi

pohár ovocný

http://www.veganotic.cz/clanky/200-poharky-se-smetanovym-karamelovym-kremem

 

raw pohanková kaše k snídani

http://www.veganotic.cz/clanky/185-raw-pohankova-kase-k-snidani

burger

http://www.veganotic.cz/clanky/143-ol-emerikn-burger

 

houbové koule (shiitake, žampióny)

http://www.veganotic.cz/clanky/267-houbovo-masove-koule-s-rajcatovou-omackou

 

Následující jídla si upravte podle svých chutí a dostupných surovin. Recept je jen inspirací. Vaříme s láskou. Přirozená rostlinná strava předchází nemocem a léčí. Na mléko a mléčné výrobky patří stejné varující černé nápisy jako na cigarety.

 

 MOJE RECEPTY - OKOZDRAVI 

HRUŠKOVÝ A JINÝ OVOCNÝ KOKTEJL

5 českých hrušek máslových, 3 - 4 dcl mléka mandlového, trochu bio smetany sójové nebo jiné rostlinné, umixujeme

Výsledek obrázku pro obst kokteil

 

MALINOVÁ ZMRZLINA

Sáček zmražených malin + kokosové mléko + sójová smetana nebo mandlová, med nebo javorový sirup, umixujeme

 

Amaranthové nudle

Nudle vaříme 6-8 minut, scedíme. Na pánvi krátce podusíme  lišky, zelí, mrkev, celer, rajčata, (koření dle chuti, např. kari, kurkuma, pískavice …),  promícháme s nudlemi, přidáme hodně zelené cibulky, ozdobíme klíčky.

 Výsledek obrázku pro vegan nudel

Zapečené brambory.

Brambory nakrájíme a dáme do zapékací misky, zalijeme trochou zeleninového (bio) vývaru - 1 dcl, přidáme cibuli, rajčata, olivy, tempeh  smažený, špenátové listy, česnek, sůl, kmín, tymián nebo rozmarýn nebo oregáno  (dle chuti), zalijeme rostlinou smetanou a upečeme v troubě.

 

 

 Rýže Basmati Bio se zeleninou, žampióny a lilkem.

Rýži propláchneme, osolíme, promicháme s trochou kvalitního oleje, přidáme vodu v poměru 1 : 3, necháme 35 minut v troubě na 220 dusit. V pánvi lehce osmahneme na olivovém oleji cibuli, žampióny, lilek, mrkev, celer, bambusové výhonky a další zeleninu dle chuti (vše na plátky nebo nudličky). Vysmažíme vodu, smícháme s rýží. Ochutíme himalájskou solí, citrónem a oblíbeným kořením od Grešíka. Dušení zeleniny 5 - 7 minut. Ozdobíme bio rajčátky a polníčkem. Dobrou chuť.

Dokonalá chuť rýže Basmati, která obsahuje sílu a vznešenost Himalájských hor, asi vytěsní z jídelníčku ostatní druhy rýže.

  Soupravy pro pěstování bylinek SENSE - oregáno, tymián, petržel, pažitka, bazalka, řeřicha  

seitan-sweet-and-sour.jpg

SEITAN S HLÍVOU A RUKOLOU

Na olivovém oleji lehce osmahneme cibuli čtvrtky, kostičky seitanu speciál a hlívu, osolíme, přidáme zeleninový vývar nebo sójovou omáčku, kmín. Přilijeme trochu vody, 10 minut dusíme. Vypneme. Vmícháme rukolu a trochu zakápneme citrónem. Příloha: amaranthové nudle, kuskus nebo jáhly nebo vařené brambory s petrželkou. Zelný salát s nastrouhanou mrkví a rukolou.

 

Petržel povzbuzuje trávení, dodává Ca a další důležité minerály, silice a kyselinu listovou. Posiluje srdce

 

Rukola obsahuje více vitamínu C a betakarotenu než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

 

Výsledek obrázku pro brokolice karbanátek

Brokolicové karbanátky

Brokolici krátce vaříme v osolené vodě, vyjmeme, rozmačkáme vidličkou, osolíme, přidáme 2 lžíce rostlinné smetany (nebo oleje), 1 lžíci hrašky, semínka slunečnicová, semínka dýňová, kukuřičnou mouku, nakrájenou cibulku, hmotu smícháme, obalíme v kukuřičné polohrubé mouce. Opečeme na pánvi na rýžovém oleji, nebo dietně na pečícím papíře v troubě a pak trochu potřeme olejem.

Příloha: Bramborová kaše vařená s mrkví, pak plus pažitka a petržel. Mléko lze nahradit sójovou smetanou, nebo rýžovým, obilným mlékem. Salát: ledový zakapaný citrónem nebo polníček. Plus nastrouhaná vodnice a mrkev nebo chřest.

Chřest - zelenina radosti, syrový dává nádherně vibrující čistou energii, vodnice léčí a čistí. polníček má jemnou energii kapky rosy, čistou energii stvoření. Bio Mrkev jíme každý den.

 

Bramboráky a zapečené kyselé zelí

240435-top_foto1-q0gby.jpg

5 - 7 větších domácích brambor nastrouháme, polejeme trochu sójovou smetánkou, osolíme Himalájskou solí, přidáme 3 vejce, majoránku, pepř, 5 stroužků česneku, hrst semínek slunečnicových, trochu dýňových, 1 lžíci špaldové celozrné hladké mouky, 2 - 3 lžíce hladké normální (nebo kukuřičné), 1 cibuli nakrájenou najemno. Pečeme zvolna na olivovém oleji nebo na pečícím papíře v troubě.

Příloha: kysané zelí, kvašená kořenová zelenina nebo zapečeme v troubě žampióny, červenou papriku, uzené tofu, zelí atd.

   

ZAPEČENÉ PLNĚNÉ PAPRIKY
Výsledek obrázku pro gefuhlte paprika
Osmažíme cibulku, přidáme sójový granulát (hrnek) a pohanku(hrnek) povařené v zeleninovém vývaru, tofu uzené na nudličky, olivy zelené i černé, 2 žloutky (nebo hrašku/ kukuřičnou mouku a olej), zelený celer, 4 lžíce kukuřičné mouky. Směsí naplníme papriky a zapečeme s trochou rostl. smetany 35 min na 200 ˚C.
Příloha: brambory nebo kaše, rýže.
Salát: červ. paprika, okurka, mrkev, salát, rajčata, olivový olej, italské koření, tmavý cukr, 1 citrón – šťáva. 
 
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ JAKO ŘÍZEK, BRAMBOROVÝ SALÁT
Výsledek obrázku pro řízky z hlívy
Salát: Nakrájíme brambory, mrkev, celer, petžel - uvaříme v osolené vodě s kmínem, scedíme, necháme vychladnout, přidáme  zeleninu ZNOJMIA nakládanou, olivy, cibuli, hrášek, okurky, cuketu syrovou
VMÍCHÁME TATARKU (nejlepší tatarka jakou znám - recept je můj): sójová smetana bio (250 ml - celá - Provamel), rýžový olej - 7 lžic - mixovat,(zhoustne to až přidáním citrónu), přidat šťávu z půl citrónu, 1 lžičku plnotučné hořčice, sůl, pepř, chilli - vmixovat. Nakrájet na jemno cibuli, pažitku, kapii, nastrouhat okurku nakládanou, atd  ......  LEHKOST, KRÁSA, ZDRAVÍ ROSTLIN
 
ZELENINOVÝ GULÁŠ
Lehce osmahneme cibulku na olivovém oleji, přidáme houby, namočenou sójovou drť, brambory, květák, 3 lžičky červené papriky, trochu gulášového koření Angula, kousek chilli papričky, sůl, kmín, vývar zeleninový. Vaříme 20 minut (květák 10 minut). Zahustíme kukuřičnou nebo rýžovou moukou 5 minut před koncem vaření. Dochutíme česnekem, přidáme najemno nakrájenou červenou papriku a uvařené velké fazole, koření do polévky od Grešíka a zelenou cibulku nebo pažitku. Na talíři můžeme posypat semínky, ozdobit nakrájenou červenou paprikou a polníčkem.
Zeleninu přidáváme postupně podle doby vaření.
 Výsledek obrázku pro kartoffelgulasch

  

KOPROVÁ OMÁČKA

Rýžový olej + 3 lžíce špaldové mouky celozrné hladké - jíška, 1 litr vody, kostka zeleninového bujónu bio, (sůl), vaříme 10 minut. Před koncem vaření přidáme hodně čerstvého kopru a vypneme. 2 - 3 lžíce umeocta, 1/2 sójové smetany Provamel Bio.

Příloha: houskový knedlík, brambory

 

Lasagne se špenátem

Lasagne střídavě prokládáme uvařenou sójovou drtí, se žampióny a cibulí, pak nakládanými rajčaty s tofu marinovaným, špenátovými listy s česnekem. Postupně zaléváme zeleninovým vývarem s rostlinou smetanou a čerstvým oregánem, posypeme strouhaným uzeným tofu, zapečeme. Ozdobíme rajčaty a bazalkou.

Příloha: žlutý meloun.

 

  

Jarní závitky

Listy kulatého rýžového „papíru“ namočit do vody a naplnit směsí. Směs: na olivovém oleji osmažíme - podusíme - 1 větší cibuli, hlívu ústřičnou, mrkev, celer, zelí, bambusové výhonky, kmín, pepř, sůl. Přidáme pórek, sójovou omáčku, 50 g vařených rýžových nudlí, 100-150 g uzeného tofu, 1 - 2 lžíce umeocta. Směs zabalíme, obalíme v kukuřičné strouhance a vajíčku (nebo hrašce), osmažime.

Příloha: rýže / brambory, zeleninový salát, mrkev, kapie, žlutý meloun.

ČERVENÁ ČOČKA, tofu párečky

 

Hrachová kaše, zelí, plněné žampióny pečené

    Výsledek obrázku pro gefulte champinon 

    Výsledek obrázku pro gemüse tortilla

 

 

Vařte, pečte, tvořte jídla satvická:

čistá, harmonická, krásná, jasná

s ROMANOU KLÍMOVOU

jídla Romany Klímové, tvořená s láskou i znalostí na:

www.vegavegeraw.blog.cz

 

 

 

PŘEKYSELENÍ A OBEZITA   klikněte na

O D K Y S E L E N Í  JE   C E S T A

 

 

MÝTUS O ŽIVOČIŠNÝCH PROTEINECH JE PRACH.

Jde o rostlinné aminokyseliny

Obrázek

 

červená řepa

 

 

Vaření bez živočišných bílkovin a tuků, to je oč tu běží.

TO JE PREVENCE RAKOVINY.

ZDRAVÍ = STOP MLÉKU A MLÉČNÝM VÝROBKŮM !!!!

luštěniny

 

ZVÍŘATA NEMUSEJÍ ZBYTEČNĚ UMÍRAT

A BÝT TÝRÁNA, JEN KVŮLI NAŠÍ ZÁVISLOSTI.

 

Žampiony

recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)

Žampióny se zálivkou

žampióny velmi najemno nakrájené

olivový olej

citrónová šťáva

rozmarýn

sůl, lahůdkové droždí, provensálské koření

 

Pesto zu Nudeln

 

recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)

BAZALKOVÉ PESTO

150 g olivového oleje, 130 g slunečnicového oleje, 140 g bazalky,

50 g dýňových semínek, 15 g čerstvého česneku,

20 g namixovaných lněných semínek,

1 lžička sójové omáčky, 1 lžička octa,

1/2 lžičky oregána + saturajka, mleté nové koření, sůl

 

recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)

RAW KVĚTÁKOVÉ BOCHÁNKY

květák
česnek, sůl, citronová štáva, pepř, olivový olej
mandle - oloupané, přes noc namočené, petrželka
hranolky :
cuketa či kedlubna, olej, kurkuma, sůl
 
Ponorným mixerem umixujeme květák, přidáme rozemlete mandle a vše ostaní, lžicí tvoříme na talíř bochánky. Cukety a kedlubnu nakrájime na hranolky a nechame chvili marinovat v zalivce. Podáváme s květákovými bochánky.
 
raw-kvet.jpg
 
recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)
RAW GULÁŠ
asi 3 menší rajčátka
větší hrst sušených rajčátek předem namočených
feferonka
3 stroužky česneku, pepř, sůl
1 lžíce medu
trochu olivového oleje
Tamari sójová omáčka
 
Vše rozmixujeme a kořenim si ještě doladime.
Moc dobré s raw hranolkami z kedlubny.
 
raw-gulas.jpg
 
 
recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)
PLNĚNÁ RAJČATA
4-5 ks rajčat na vydlabání
4 ks malých rajčátek
avokádo
cibule
česnek
olej, sůl
citrónova šťáva
 
Rozmačkáme zralé avokádo v misce na kaši, přidáme drobně pokrájenou cibulku s rajčátkama a dle chuti česnek, citr. štávu, sůl a olej. Promícháme a plníme do vydlabaných rajčátek.
 
rajcatka.jpg
 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< září / 2020 >>