Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 4. 2010

       Podle tradiční čínské medicíny prochází každá živá bytost stádii pěti elementů, a to v tak zvaném vyživovacím cyklu: dřevo, oheň, země, kov, voda.

       Člověk se rodí ve fázi, která patří elementu dřeva. Za příznivých životních podmínek se v dětství vytváří základ spontánnosti, kreativity, tolerance, velkomyslnosti a otevřenosti. Špatné podmínky mohou vyprodukovat strnulost, intoleranci, hněv, hrabivost a emoční omezenost.

       Děti, které ve fázi dřeva mohly rozvíjet své nadšení a uspokojovat svou touhu po vědění, mají dobré předpoklady pro to, aby v mládí plně využily elementu ohně. Inteligence a znalosti, intuice a duševní čistota jsou základem duševního vývoje a radosti ze života. Pokud člověk svůj oheň nerozdmýchá, trpí nezájmem, neporozuměním, lpí na materiálních věcech a není schopen plnohodnotného duševního života.

       Rozum, praktická zkušenost a zaměřenost na podstatu vedou ve středním věku k vnitřní i vnější stabilitě, což je plodem elementu země. Pokud člověku chybí uzemnění, není schopen realizovat své nápady a neumí se poučit ze zkušeností. Žije bez pout a bez odpovědnosti, cítí, že nikam nepatří.

       V elementu kovu se tříbí zralost a životní zkušenost, smysl pro spravedlnost a pravdivé vidění všech věcí. Materiální i duševní nadbytek, pocit vnitřního bohatství má ten, kdo ví, že je potřebný, protože má co dávat. Moudrý člověk dává, neboť ví, že ho dávání obohatí. Soucitný člověk dává, protože mu dávání dělá radost.

       Plodem důvěry v sebe je nebojácnost, nejvyšší vlastnost elementu vody. Tohoto elementu člověk dosáhne ve stáří. Psychickým projevem oslabení elementu vody je strach.

       Člověk postupně projde jednotlivými elementy. Zároveň jsou tyto elementy v člověku obsaženy neustále.

 

Obrazek

       DŘEVO

       Element  dřeva symbolizuje začátek, zrod a dětství, rychlý růst, vývoj, plánování a začátek podnikání. Zastupuje malý jang jara, rychlé pučení semen a výhonků, když přibývá slunečního svitu. Elementu dřeva se přisuzují orgány játra a žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť. Emoce a duševní postoj: flexibilita a prosazení. Pozitiva: plánování. Negativa: předpojatost, podrážděnost, hněv.

       Játra kontrolují - takovýto výraz používá čínská terminologie - oči, zrak, tonus svalů, šlachy, nehty. Játra jsou ve značné míře zodpovědná za množství a kvalitu krve. Oční potíže, které provází například sennou rýmu a které se projevují svěděním, slzením a záněty, mají podle TČM svůj původ v poruše jater. Patří sem i zánět rohovky. Podle TČM spočívá příčina zánětu v přebytku jangu v játrech, který může způsobit hněv, stres, ostré koření, alkohol, česnek, nebo vše dohromady.

       Svalové přetažení, lámavost nehtů a všechny příznaky nedostatečnosti krve jsou znakem poruchy jater.

       Špatný průchod čchi meridiánem žlučníku se projevuje v první řadě u boků, dolní části zad a pánve. Přílišné teplo a vlhko žlučníku způsobuje ischias, housera a problémy s kyčelními klouby, stejně jako boční bolest hlavy a migrénu. Lidé jejichž slabým místem je žlučník, špatně snáší tučná jídla a kávu. Akutní blokádu žlučníku vyvolává především kombinace sladké - tučné a slané - tučné.

       V duševní a emoční oblasti se uvolněná zdravá játra projevují spontánností, kreativitou, organizačním nadáním, tolerancí a velkomyslností. U mnoha lidí se vyskytují neurózy proto, že ve fázi dřeva, tedy v dětství, byli vystaveni tlaku. Trpěli morálním nátlakem či přílišným očekáváním rodičů. Játra nesnáší tlak. Játra milují volnost a prostor.

       Játra jsou strůjcem fantazie a nápadů, žlučník nás učí čelit konfliktům a dodává nám odvahu k uskutečnění našich plánů v elementu země. Prostor ovšem nezískáme tak, že jej ukradneme druhým, že ho nabudeme tlakem. Lepší cestou je touha po vývoji, kdy naše přání, potřeby a kvality prosadíme klidnou cestou, ku prospěchu všech.

       Potlačený hněv, takzvanou studenou zlost způsobuje stagnace čchi v játrech. Při hněvu horkém je energetickou bází problému přebytek jangu, který způsobuje emoční výbuchy. Člověk jemuž kvůli zablokované čchi v játrech chybí spontánost a kreativita, si pokouší ulehčit naříkáním, ovládáním a manipulováním.

       Pomoci může relaxační cvičení, autogenní trénink, meditativní cvičení a úprava jídelníčku. Měli bychom se vyvarovat česneku, všech ostrých a horkých koření, kávy, alkoholu, velkých porcí masa, uzenin a vydatných večeří.

       Nerozhodnost, doprovázená vnitřním napětím, je typická pro lidi, kteří trpí blokádou v meridiánu žlučníku. Tyto blokády mohou být chronického původu, mohou však také vystupovat akutně, vyvolané stresem nebo citovými konflikty. Při potížích se žlučníkem pomáhá čaj z kukuřičných vlasů.

       Bioklimatickým faktorem elementu dřeva je vítr. Vítr je tedy vnější faktor, který může poškozovat játra a žlučník. Body meridiánu žlučníku na cestě šíjí se nazývají větrné brány. Vítr má zvláštní schopnost otvírat povrch těla, takže do těla mohou vniknout další škodlivé klimatické faktory. Chceme-li se potížím vyhnout, doporučuje se nosit šátek. Lidé s napjatými játry jsou choulostiví na vítr a mají k němu přirozenou averzi.

       Všechny potraviny mající kyselou chuť se přiřazují k elementu dřeva. Studené snižuje přebytek jangu, osvěžující buduje krev a šťávy, neutrální v první řadě zvyšuje čchi, teplé zvyšuje jang a horké zahání chlad. Základní účinek kyselých osvěžujících potravin spočívá v tom, že uchovávají tělesné šťávy a upevňují hmotu. Pokud v orgánech převažuje jang, horko, dojde k poškození a snížení šťáv a krve.

      V létě v horku jsou vhodné čaje z plodů ibišku, šípku a slézu, ovoce, kompoty, pšeničné pivo. Vhodná je také zelená zelenina a výhonky. Játra mají za úkol zásobovat srdce šťávami. Čaj z pšenice harmonizuje játra a srdci dodává šťávy.

 

       OHEŇ

       Element ohně je velký jang léta, ohnivou povahu má mládí, které touží po poznání a všechno zkoumá. Oheň znamená duševní vývoj, inspiraci, intuici, zvědavost, zájem a učení. Elementu ohně se přiřazují orgány srdce a tenké střevo, barva červená, bioklimatický faktor horko a hořká chuť. Emoce a duševní postoj: radost a otevřenost. Pozitiva: duševní čistota. Negativa: nepřátelskostt, uzavřenost, zmatek.

       Srdce kontroluje cévy, osobní vyzařování, představivost, jazyk, vyjadřovací schopnosti a řeč. Srdce je nazýváno "císařem" mezi orgány. Vnímá všechny poruchy i pozitivní vlivy, které se odehrávají v jiných orgánech. Jazyk je místem, kde se tyto změny projeví. Stav srdce se zrcadlí v očích a obličeji.

       Vyjadřovací schopnosti a schopnost přilákat a udržet pozornost závisí na síle srdce. Je-li jang srdce oslaben, mluví člověk pomalu nebo se nevyjadřuje vůbec. Má-li člověk horko v srdeční oblasti nebo trpí-li nedostatkem šťáv, pak mluví rychle, hodně, ba někdy i zmateně. Poruchy srdeční energie ovlivňují  spánek. Potíže se spánkem a usínáním ukazují na nedostatečnost krve, nedostatek jinu či horké srdce.

       Časový pres je stresový faktor, který způsobuje horkost v srdci. Aby tenké střevo ochránilo srdce před tímto horkem, odvádí jej měchýřem pryč. Tento proces vyvolává pálení a bolesti při močení a může být i příčinou zánětu měchýře. Vhodnou terapií je ochlazení srdce osvěžujícími potravinami a skoncování s pitím kávy. Z dlouhodobého hlediska je důležité vyhýbat se přetížení a časovému vypětí.

       Srdce je sídlem ducha. Láska, soucit a moudrost patří k jeho přirozeným vlastnostem, které jsou určovány duševním poznáním a manifestují se našimi činy. Radost a smích patří k elementu ohně. Duchovní poznání, otevřenost novým věcem a radost z učení jsou nejlepší zárukou dlouhého života a mladické svěžesti. Srdce také potřebuje, abychom se uměli zastavit. Zamysleme se nad tím, zda děláme opravdu to, co chceme, nahlédněme do svého nitra.

       Čas spadá pod element ohně. Srdce trpí časovým stresem. Vedle intelektuálního přetažení způsobuje stres horko v srdci či nedostatek šťáv. Krevní nedostatečnost v játrech v kombinaci s duševními problémy může přerůst v krevní nedostatečnost srdce, následkem čehož vzniká nervozita, lekavost, poruchy spánku, zánět močového měchýře, srdeční nemoci a výrůstky v tenkém střevě. Nedostatek spánku snižuje produkci srdečních šťáv.

       Potraviny hořké chuti náleží  elementu ohně, stejně tak i pohanka a žito. Červené potraviny jako třešně, červené hrozny a červená paprika mají chuť elementu země, svou barvou však mají i energetický vliv na orgány ohně. Hořká chuť vede čchi dolů. 

       Hořké bylinky, obsažené například ve žlučníkových čajích, jsou z tepelného hlediska ochlazující a podporují vylučování. Zejména žlučník, který inklinuje k horku a stagnaci, se uvolní, čímž se podpoří tok žluči. Pohyb dolů je třeba podpořit u všech problémů se zažíváním.

       Při namáhavé práci a stresu pomáhají hořká a studená salátová zelenina jako radicchio, endivie a čekankové puky nebo jiné studené a osvěžující potraviny dřeva a ohně jako šťáva z červených hroznů s horkou vodou, přičemž všechny zmíněné poživatiny ochlazují srdce a zvyšují produkci šťáv.

       Hořké a teplé nápoje a bylinky jako káva, kakao, červené víno, majoránka, tymián a oregáno mají vysušující účinek. Užívají se tedy za vlhkého počasí, neboť chrání před vlhkem. Ve vyživovacím cyklu následuje po elementu ohně element země, ke kterému se vztahuje slezina a žaludek. Vlhkem trpí nejvíce slezina. Při správném množství posiluje hořká a teplá chuť čchi sleziny a zabraňuje nahromadění vlhkosti.

       Přemíra hořkých a teplých poživatin, například kávy či červeného vína, způsobuje nedostatek šťáv a horkost srdce, a v důsledku toho se totéž děje v žaludku, takže vznikají žaludeční vředy. Obecně vzato by se hořké, teplé a pražené potraviny (káva, kakao) neměly požívat při onemocněních vzniklých jakýmkoli nedostatkem, jako je vypadávání vlasů, či osteroporóza (řídnutí kostí), protože tyto látky vyčerpávají a poškozují cévy.

       Káva je droga, která v malých dávkách prospívá, ve velkých škodí. Lidé potřebují kávu, protože trpí nedostatkem čchi ve slezině a nedostatkem jangu v ledvinách.

 

       ZEMĚ

       Země představuje střed, vyživující, vyrovnávající element, který nás doprovází celý rok a který v sobě spojuje všechna roční období. Přísluší jí vlhkost, je zdrojem vyživujícího jinu, který s pomocí čchi dává vzniknout hmotě a životu. K zemi patří pozdní léto - čas sklizně.

       Země symbolizuje střední věk, zralost, stabilitu a potřebu seberealizace a založení rodiny. Element země je spojován se slezinou a žaludkem, žlutou barvou, vlhkem a sladkou chutí. Emoce a duševní postoj: stabilita a pravdivost. Pozitiva: rozum. Negativa: trápení, sentimentalita, mučivé myšlenky.

       Mluvíme-li o slezině, máme na mysli slezinu a slinivku i jejich společný meridián. Slezina a žaludek, orgány země, mají za úkol abstrahovat čchi z potravy a přetvořit ji na vlastní, tedy postnatální čchi. Slezina je vládkyní šťáv. Zodpovídá za výživu a zvlhčování tkání a svalů a za rozvod tělních tekutin. Játra ovlivňují napětí svalů a tkání, slezina je vyživuje, čímž určuje jejich sílu.

       Pokud vám lehce naskočí modřina nebo pokud trpíte celulitidou, ukazuje to na nedostatečnost čchi ve slezině. K uvedeným problémům se obvykle připojuje i únava a neschopnost koncentrace. Pociťujeme neodolatelnou chuť na sladké, protože sladká chuť živí slezinu a protože slezina ovládá tento chuťový směr.

       Dalšími příznaky jsou studené ruce a bledost obličeje. Nedostatek čchi zpomaluje oběh krve, dochází k ukládání tuků a nadváze. Při oslabení jangu sleziny se zpomaluje látková výměna a dochází k zadržování vody. Důsledkem chronického nedostatku čchi ve slezině je často krevní nedostatečnost doprovázená šeroslepostí, citlivost na světlo, brněním končetin a emoční zranitelností.

       Nedostatek čchi ve slezině způsobují: sýry, mléko, mléčné výrobky (kromě másla), velké množství ovoce  a jižního ovoce, hladovění, absence snídaně, med, sladkosti, čokoláda a umělá sladidla, studené nápoje s ledem, nadměrné pití.

      Správné dávkování je velmi důležité. Přemíra sladkostí vyčerpává slezinu a žaludek, chladí jang srdce a dusí duševní aktivitu, zejména vyjadřovací schopnosti. Příliš zvlhčuje plíce a je příčinou nachlazení. Rozšiřuje trávicí trakt, v důsledku čehož zleniví střeva. V kontrolním cyklu zchlazuje ledviny, tudíž přináší vnitřní chlad a únavu.

       Potraviny, které posilují a harmonizují slezinu: vařená dýně, mrkev a sladké brambory, fenykl, proso a kukuřice - polenta, vařené obilí - oves, žito, špalda s teplým ovocem (meruňky, broskve, rozinky, hrušky) a skořicí, jáhlová kaše, jáhly.

        Největší část dětské výživy by měly tvořit potraviny země. Děti potřebují sladkou chuť, mají-li děti nedostatek sladké stravy jsou neklidné až nezvladatelné. Cukr samozřejmě škodí dospělému i dítěti. Uchránit dítě před sladkostmi je však nadlidský výkon - to bychom museli žít na opuštěném ostrově. Nejlepším řešením, jak udržet děti zdravé, emočně vyrovnané a pokud možno bez cukru, je pravidelný a dostatečný přísun potravin země v jakékoliv formě. Malé děti nepotřebují rozmanitost. Jeden den jim dejte dýni a mrkev a druhý den mrkev a dýni. Uvařte kompot, sladký nákyp, polentu a proso. Co nejdéle se vyvarujte jižního ovoce a mléčných výrobků. Děti jsou často nemocné jen proto, že je jednodušší dát jim tvaroh s banánem než uvařit jáhlovou kaši.

 

      KOV

       Důvěra v potenciál vesmíru, schopnost vybudovat svou materiální existenci a udržet si jí, schopnost prosadit se, spojená s upřímností, bystrý úsudek, spojený s empatií, tvoří pozitivní vlastnosti člověka, jehož zrození vládne element kovu. Fáze kovu představuje vrchol lidského života. Životní zkušenosti zbystřily rozum a existence je zajištěna.

       Kov ovlivňuje plíce a tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a ostrá chuť. Emoce a duševní postoj: bystrý rozum, důvěřivost. Pozitiva: spravedlnost. Negativa: přílišný smutek, neschopnost uvolnění.

       Vedle orgánu dřeva jsou plíce druhým zdrojem postnatální čchi (energie). Plíce abstrahují ze vzduchu čchi, která se ve vrchním ohřívači smíchá s čchi sleziny a odtud pak vyživuje celý organizmus.

      Plíce kontrolují funkci kůže, otvírání a zavírání pórů a množství vlhkosti, tedy pružnost kůže. Důležitá úloha plic spočívá v aktivování imunitní energie, zvané wej-čchi, která prostupuje celým tělem a balí jej do neviditelného pláště. Wej-čchi chrání před všemi rušivými bioklimatickými a chemickými vlivy a před zářením, dále před nehodami a konflikty. Z čínského hlediska totiž nehoda není náhoda, nýbrž přímý důsledek slabé imunitní čchi.

     Plíce a srdce, sídlo ducha, se nachází v horním ohřívači. Jejich stav je těsně spjat s fyzickou a duševní kondicí člověka. Nehody, nemoci a konflikty - vlastně každé neštěstí, které se člověku přihodí - mají svůj původ v negativních činech, slovech, myšlenkách, jež zanechaly své stopy v duši. Důsledkem je oslabení imunitní energie a s tím spojené bolavé zkušenosti. Naopak dobré skutky, slova, myšlenky zanechají v duši otisk pozitivní a vedou k vnitřnímu bohatství.

     Kůže je kontrolována plícemi a slouží jako přímé kontaktní místo s okolím a druhými lidmi. Za zvýšený počet kožních onemocnění mohou, kromě znečištěného životního prostředí a nesprávných stravovacích návyků, také komunikační problémy dnešní uspěchané doby. Mnohé kožní nemoci a kožní alergie jsou způsobeny poruchou plic či jater. Je tedy důležité vyšetřit všechny příčiny a změnit jídelníček. Přísná dieta s přiměřeným množstvím obilí a zeleniny v mnoha případech dokáže organizmus zbavit škodlivin a harmonizovat a problémy zmírnit až odstranit.U dětí trpících neurodermitidou se osvědčuje vzdát se mléčných produktů a cukru.

     Tlusté střevo má za úkol zbavovat tělo škodlivin. Číňané říkají: "Co nevyloučí střevo, musí vyloučit kůže." Kožní nečistoty a akné jsou způsobeny vlhkým horkem v oblasti tlustého střeva, které vzniká z nesprávné výživy, především konzumací mléčných výrobků a cukru, čímž se střevo stává ideálním podhoubím bakterií. Proti nečistotám kůže v mnoha případech pomáhá celozrná rýže, která odvádí jedy z tlustého střeva.

     Čínská medicína zná více příčin zácpy. Jednou z nich je lenost tlustého střeva způsobená nedostatkem čchi sleziny a plic, čímž trpí zejména staří lidé. Jsou-li plíce slabé, dýchání je povrchové, nedostatečné. Hluboký nádech je však důležitý pro peristatltiku střev. Někdy jsou příčinou zácpy vysušující potraviny a nedostatek šťáv tlustého střeva. Viníkem mohou být v tomto případě vysušující potraviny a stagnace čchi v játrech. Je nezbytné zvlhčit tlusté střevo a uvolnit játra. Pomoci lze celozrnou rýží, šťavnatou zeleninou, kompotem, pohybem a střídmostí v jídle. Vyvolat suchou zácpu může i horko v žaludku, způsobující nenasycenost (konzumace velkého množství jídla), neboť horkost žaludku podporuje suchost střev.

       Důvěra v pozitivní možnosti vlastní existence vzniká u dítěte, které od svého narození pociťuje lásku a bezpečí. Nemoc či duševní hoře jsou vždy spojeny s omezením a stagnací. Element kovu symbolizuje prostor a expanzi. Poznání pravé podstaty prostoru, zkušenost, že je duch neohraničen a že nemůže být zničen, působí proti existenční nejistotě, strachu a lpění na tělesnu a je zároveň zdrojem nekonečné radosti. Prostor a expanze vytvářejí nezbytnou podmínku pro správnou funkci plic. Je-li člověk emočně zatížen, trpí-li strachem či smutkem, dýchání je slabé a horní polovina těla je svěšená. Smutek vede k oslabení čchi plic, ústrky a nespravedlnost vedou k potlačení hněvu. Obě emoce poškozují element kovu a již v dětském věku mohou vyvolat onemocnění plic a tlustého střeva.

       Plíce a tlusté střevo poškozuje také suchost prostředí. Vhodné je do suché místnosti umístit nádobku s vodou, akvárium nebo fontánku.

       Potraviny posilující plíce a tlusté střevo - všechny ostré zeleniny jako křen, cibule, ředkvičky a ostré části pórku mající bílou barvu. Jiné zeleniny jako černý kořen, celer či květák jsou také bílé - mají také podíl kovu - podle své jemné chuti se řadí i k elementu země.

       Ostrá chuť otevírá povrch těla, ovlivňuje pohyb čchi směrem ven,, prostupuje tělem a uvolňuje stagnace. Ostrá a teplá chuť hraje velkou úlohu při léčbě nachlazení. Jakmile chlad vnikne do těla, uzavře póry. Ostré a teplé pokrmy podporují pocení - otevření pórů. Pokud cítíte, že na vás útočí nachlazení, vyzkoušejte zázvorový čaj či horký alkohol, jako například svařené víno. K jídlu se doporučuje pokrm, který uvede do chodu plíce, a zvýší tak imunitu - pokrm s pórkem, cibulí a ostrým kořením (např. pelyněk, saturejka, estragon, koriandr, masala, majoránka, hřebíček, oregáno).

       Rozhodující je správné dávkování. Mnoho ostrého a teplého v podobě alkoholu a ostrého koření ničí čchi a přehřívá orgány, zejména játra a žlučník. Česnek, alkohol a ostré jídlo vedou u lidí trpících horkem jater a vnitřním napětím k podrážděnosti a ztuhlosti svalů, Mohou se také vyskytnout oční problémy jako pálení či svědění. V plicích rovněž nastává stav horka, což se projevuje kašlem. Ledviny se stanou horkými, v důsledku čehož vzniká hyperaktivita a sexuální chtíč, nikoliv však zdravý sexuální pud.

       Tlusté střevo horko vysušuje, z čehož potom vzniká zácpa. Zejména lidé trpící vysokým tlakem, by si ostrou chuť měli dopřát jen vyjímečně.

       Jsou-li plíce příliš vlhké a produkují mnoho světlého hlenu, pomáhá hořká a teplá chuť. Obilná káva, mateřídouškový čaj, pohanka a pražené proso vysušují vlhkost.  Pokud však konzumujeme velké množství hořkých a teplých pochutin - kávu, černý čaj, červené víno a cigarety, vysušujeme plíce, a tedy i kůži. Chronická suchost plic je jedna z příčin rakoviny a kožních nemocí.

       Ostré a osvěžující potraviny, v prvé řadě celozrná rýže, dále také bílá ředkev, kedluben a řeřicha, se starají o vlhkost plic a pěknou, mladistvou pokožku. Jiným způsobem, avšak stejnému účelu slouží chřest. Je sladký (země), hořký (oheň) a bílý (kov). Chřest si dopřávejte co nejčastěji - je totiž živou vodou pro vaši pleť.

       Při zácpě s tvrdou stolicí poduste ředkev a jezte ji s trochou másla a soli, nebo si v bioobchodě kupte ředkvovou šťávu a užívejte jednu až dvě lžíce po jídle.

       V kontrolním cyklu získávají játra a žlučník šťávy pomocí rýže a osvěžující zeleniny. Stejným způsobem jsou ve vyživovacím cyklu doplněny šťávy ledvin.

 

       VODA

       Elementu vody se přiřazují ledviny a močový měchýř, barvy od modré až po černou, bioklimatický faktor chlad, zima a chuť slaná. Emoce a duševní postoj: vůle, skromnost. Pozitiva: odvaha. Negativa: strach, nedostatek stimulů, přetaženost.

       Element vody představuje večer života, mudrce, jehož největší ctností je skromnost, protože již poznal pomíjivost všech věcí. Kdo je schopen klidného kontaktu s duší, dokáže se povznést nad problémy všedního dne a získá reálný pohled na svět. Pozorovatel a pozorované tvoří jednotu. Nechme ducha odpočívat v jeho přirozeném stavu, aniž bychom něco odmítali nebo si něco přáli, abychom konečně vyzvedli vnitřní bohatství, nekonečný soucit a moudrost. Moudrost, reflexe, zkoumání podstaty věcí, vytrvalost a stálost, to vše představuje aspekty elementu vody. Lidé se silnými ledvinami se vyznačují odvahou, rozhodností, pevnou vůlí, úspěchem a dlouhým životem.

       Ledviny jsou zásobárnou prenatální čchi, a navíc se zde ukládají i přebytky čchi postnatální. Ledviny kontrolují kosti, kostní dřeň, mozek, centrální nervový systém, zuby, vlasy, sluch a uši. Mají velký vliv na sexuální oblast, plodnost, schopnost reprodukce, potenci a libido. Genetické vlohy a konstituce novorozeného dítěte závisí na tom, jak mají rodiče silné ledviny. V čínské medicíně je tradicí, že budoucí rodiče dva roky před plánovaným početím potomka posilují čchi sleziny a ledvin výživou a tělesným cvičením.

       Jangové aspekty ledvin představuje čchi a teplo. Jestliže má člověk tuto oblast oslabenou, pociťuje chlad v nohou, kolem boků a zadečku. Takového člověka navíc trápí ráno bolest zad, která se pohybem v průběhu dne poněkud zmírní. Vzniká sklon k častému močení v noci, je oslabeno libido a potence, může se vyskytnout i neplodnodt a neschopnost početí. Člověk se cítí celkově slabý, někdy je agresivní, jindy má deprese.

       Je-li oheň ledvin slabý, nejsou slezina, žaludek a plíce dostatečně ohřívány, z čehož vzniká chlad a nedostatek čchi. Naopak vymkne-li se oheň při nedostatku šťáv v ledvinách kontrole, zažíváme pocity horka, neklidu, poruchy spánku, nervozitu, nesneseme vyšší stupeň zátěže a chybí nám výdrž. V noci se navíc přidává pocení a pocit horkých nohou. Tady vznikají problémy, které souvisí s nedostatkem hmoty, jako například osteroporóza (odvápnění kostí).

      Ledviny uchovávají i přebytky postnatální čchi a šťáv. Je-li produkce šťáv malá, dochází k nedostatku jinu ledvin, který se může časem rozšířit na jiné orgány, zejména na játra, žaludek či srdce.

       Psychologie Dálného východu zná různé formy strachu. Zmíním dva druhy: nejistota způsobená slabostí jangu ledvin a strach z toho, že se nám všechna zloba a hněv, které jsme do světa sami vyslali, vrátí.

       Úzkostlivost (při oslabeném jangu ledvin) má svúj základ v celkové oslabenosti a vyčerpání organismu. Silný jang ledvin nám pomáhá vzít život do svých rukou a poprat se s překážkami. Zbavit se zodpovětnosti a tzv. "stáhnout ocas" návykové chování ovlivněné slabým jangem ledvin. Jde o to posílit jang ledvin tím, že se díváme věcem do očí, zatneme zuby a projevíme svou kuráž. Když pak zjistíme, že "protivník" má lepší argumenty či větší moc, můžeme, aniž bychom ztratili tvář, ustoupit a vědět, že jsme se o to alespoň pokusili.

       Pokud se ovšem stále pouštíme do konfliktů jen proto, abychom ostatním dokázali, že jsme lepší, znamená to, že se necítíme rovnocenní. Jedná se o chování "machia".  Dnešní muži se tak často projevují, někdy i ženy. Lidé, kteří kritiku přijímají s klidem a využijí ji ve svůj prospěch, museli této síly dosáhnout kultivací vnitřního klidu. Silný střed, který vyživuje organizmus, je v tomto případě nanejvýš užitečný. Sytá spokojenost plného žaludku je perfektním základem pro zdravou tělesnou a duševní imunitu.

      Druhá forma strachu má své základy v hněvu. Připustíme-li, aby nás neustále přemáhal hněv, zloba, závist, averze, pak se v oblasti žaluidku rozvine horko. Člověk zažívá stav vyhoření a prázdnoty. Tento pocit je nejsilnější bezprostředně ihned po záchvatu hněvu. Stopy, které v naší duši zanechá negativní síla námi do světa vyslaná, vedou nakonec k tomu, že pociťujeme stav nejistoty a ohrožení.

     Strach a agrese jsou obranné mechanizmy, které nás mají chránit před zlobou a vnějším nebezpečím. Kdo chce mít silné ledviny, měl by posilovat odvahu a důvěru. Sebekázeň a odvaha, pěstované v rozumné míře, posilují ledviny. Ledviny milují tvrdost. Potřebují určité napětí, v životě i ve vztazích. Sexuální radost, intenzivní blízkost a něžnosti založené na zdravém vztahu jsou pro ledviny nejlepším lékem.

       Pod element vody spadají černé potraviny jako mořské řasy, černé sójové boby a luštěniny. Slaná strava uvolňuje hlen, má projímavé a změkčující účinky. V malých dávkách zvyšuje objem krevních šťáv a dopravuje je tam, kam patří. Přemíra soli však způsobuje pravý opak. Tělo vysušuje a vyztuží. Tuhé je navíc nejen tělo nýbrž i duch. Lidé, kteří moc solí, potřebují jako protiváhu něco, co je zvlhčí, tedy něco sladkého. Vysušení jinu ledvin přemírou soli se přes vyživovací cyklus projeví na játrech a žlučníku. Důsledkem je vnitřní napětí a emoční podrážděnost.

       Další zajímavý pár spolu tvoří slané a alkohol. Tekutiny obsažené v alkoholu nejdříve doplňují ty, které byly odvedeny slaným. Kromě toho se s tekutinami vylučuje i přebytečná sůl. Nehledě na to má však alkohol již v malém množství vysušující účinky. Na druhé straně alkohol uvolňuje emoční napětí do té míry, že je člověk sentimentální a emoce musí být solí znovu stabilizovány. Chceme-li se z tohoto bludného kruhu vymotat, musíme nejdříve omezit příjem soli. Pokud omezíme sůl ve vlastní kuchyni a vydržíme to, za chvíli si na pokrmy připravené s nepatrným množstvím soli zvykneme. 

      Z termického hlediska je sůl studená. Svým vysušujícím účinkem však způsobuje nedostatek jinu, a tím horko v oblasti ledvin, jater, žlučníku a přes kontrolní cyklus i v oblasti srdce.

       Jemně slané a teplé potraviny posilují jang ledvin. Slané a neutrální luštěniny představují plnohodnotnou a sytou potravu a posilují čchi. Slané a studené řasy chrání před přílišným horkem ledvin a v kontrolním cyklu před horkem srdce, kromě toho jsou také důležitým zdrojem minerálů.

        

Barbara Temelie: Výživa podle pěti elementů, Bratislava 2002 .   

     

 

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>