Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 4. 2010

 Moudrost je svoboda používat rozum a řídit svůj život. Řídíme se tím, co nám říká srdce.

 

 4 dohody se sebou samým

 Don Miguel Ruiz (upraveno)

 

 1. Nehřešte slovem. Miřte slovem přesně

Neříkejte to, co si nemyslíte a mluvte jako osobnosti. Vyhýbejte se užívání slova proti sobě nebo k pomlouvání druhých. Užívejte sílu slova ve jménu pravdy a lásky, jako  "bílou magii", která stvoří  něco krásného, laskavého a moudrého. Nehřešit slovem nás dovede k osobní svobodě, úspěchu a blahobytu. Zbavíme se veškerého strachu a změníme život v radost a lásku. V našich slovech se ukazuje o čem sníme, co cítíme a kým skutečně jsme. Neničme své vztahy s ostatními obhajováním vlastního stanoviska. Vzdejme se potřeby obhajovat svůj postoj. Nezapomeňme, že slovo může stvořit ten nejkrásnější příběh, nebo také všechno kolem zničit. Nehřešíme-li slovem, šíříme kolem sebe krásu a lásku, vytváříme nebe na zemi. Míříme- li slova přesně,  vytváříme  život k obrazu svému, naplňujeme svou vizi zrození .

 

 

Obrazek

 

2. Neberte si nic osobně

Nikdo nedělá nic kvůli vám. Co druzí říkají a dělají je projevem jejich vlastní situace a snů. Když budete imunní  vůči  názorům a činům druhých, nestanete se obětí zbytečného utrpení. Kamkoliv jdete, naleznete lidi, kteří vám budou lhát. Jak poroste vaše uvědomění, všimnete si, že také někdy lžete. Neočekávejte od lidí, že vám budou říkat pravdu, protože oni lžou i sami sobě. Budete-li ostatní vnímat takové, jací jsou, a nebudete vztahovační, nic z toho, co udělají, nebo řeknou, vás nezraní. A když lžou, nic se neděje. Lžou, protože se bojí, abyste nezjistili, že jsou nedokonalí. Ať už si lidé myslí cokoliv, cokoliv dělají nebo říkají, neberte si to osobně. Názory druhých odpovídají tomu, čemu tito lidé věří, a proto ať si o nás myslí cokoliv, ve skutečnosti se nás to netýká. Vždy to vypovídá jen a jen o nich. Berete-li si věci osobně, stáváte se snadnou kořistí dravců. Nachytají vás na jednu malou poznámku a pak už vás napouštějí jedem, jak se jim zachce. Vzepřete se jedu! Když si nebudete brát nic osobně, získáte dar druhé dohody -  obrovskou svobodu. Nebudou na vás platit ani ta nejmocnější zaklínadla. Budete žít a milovat beze strachu.

 

  

Obrazek

 

3. Nevytvářejte si žádné domněnky

Nalezněte odvahu klást otázky a vyjádřit, co skutečně chcete. Komunikujte s ostatními tak jasně, jak jenom dovedete, abyste se vyhnuli nedorozuměním, smutku a dramatům. Pouze touto jedinou dohodou dokážete zcela změnit svůj život. Zřejmě nejčastějším lidským předsudkem je domněnka, že ostatní chápou život stejně jako my. Vždy je lepší se ptát a hledat odpovědi, než hned uvěřit. Další častou domněnkou je - má láska toho člověka změní. Ne. Lidé se změní, pokud se chtějí změnit. Opravdová láska přijímá jiné lidi takové, jací jsou, aniž by se je pokoušela změnit.

 

 

Obrazek

 

4. Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete

Vaše činnost se mění od okamžiku k okamžiku; bude vypadat jinak, když jste nemocní, než když jste zdraví. Dělejte však za všech okolností vše, jak nejlépe dovedete a vyhněte se zbytečným soudům a lítosti. Budete-li znovu a znovu vše dělat co nejlépe, stanete se mistry osobní transformace. Vaše návyky hřešit slovem, brát si věci osobně a vytvářet si neustále nějaké domněnky, se budou projevovat čím dál vzácněji, až nad vámi úplně ztratí moc. Když v životě o něco přijdete, nechte to být. Jakmile přestanete lpět na minulosti, budete moci naplno prožít přítomný okamžik. Pustit se minulosti znamená vychutnat si sen, který se odehrává právě teď. Proto soustřeďte svou pozornost na dnešní den a setrvávejte vždy v přítomnosti. Tady začíná cesta k novému porozumění, tady začíná nový příběh.  Jděte za svými sny. Žijte naplno.  Buďte přitom sami sebou. Dělejte v daný okamžik vše, jak nejlépe dovedete. Tajemství svobody a štěstí je - chci to, co mám.

 

 Toltékové byli předkolumbijští obyvatelé Ameriky, kteří ovládali převážně centrální Mexiko mezi 10. a 12. stoletím n.l.

 

Obrazek 

 

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>