Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 11. 2010

Lidské tělo je krásné a dokonalé.  Stačí jen s touto dokonalostí pracovat, využít jí. Dopřát tělu to, co ke své harmonii potřebuje, komunikovat s ním. Tělo miluje harmonické cvičení, zásobování pránickou (kosmickou, světelnou) energií a vědomé propouštění energiií negativních, blokujícíh a stagnujících. 

Nejen tradiční čínská medicína, ale mnoho dalších učení, učí už dlouhé věky, jak pracovat s tělem a jeho energií, jak osvobozovat orgány od různých emocí, které se v orgánech a těle usadily.

Pokud chceme vytvářet zdravé tělo, je třeba vědomě s energiemi pracovat. Dopřejte svému tělu úplné uvolnění a propuštění všeho napětí. Za dechem vstupuje do těla kosmická energie, která léčí a uzdravuje. Vědomé dýchání do všech částí těla, které doprovází naše láska a vnitřní pohlazení, je cesta ke zdraví. Proudí-li tělem čistá harmonická energie, dojde-li k pročištění energetických drah (nádí), začneme lépe vnímat co je pro nás zdravé. Poznáme sami potraviny čisté a zdravé, neovlivňují nás  názory  těch, kteří nám chtějí něco prodat. Nemusíme řešit otázku komu věřit. Věříme sobě a v sebe. Vidíme a vnímáme pravdu, lásku, harmonii.

Co poškozuje naše orgány? Od kterých emocí - energií je třeba naše orgány osvobodit? Pokusím se udělat malý přehled.

(Podle TČM - Temelie B., Výživa podle pěti elementů, 2002)

 

Játra milují svobodu a prostor. Darem zdravých jater je flexibilita, spontánnost, kreativita, organizační nadání, tolerance a velkomyslnost, schopnost plánovat a harmonicky nenásilně se prosadit. Játra jsou také strůjcem fantazie a nápadů.

Člověk s napjatými játry má málo volného prostoru. Proto reaguje podrážděně, zlostně a vztekle. Nezdravá játra představují předpojatost, podrážděnost, hněv, frustraci, zášť.

Součástí mé práce s klienty  je propouštění těchto energií a vědomé uvolňování emocí  z těla a orgánů.

Žlučník nás učí čelit konfliktům, prosadit se a dodává nám odvahu k uskutečnění našich plánů. Prostor ovšem nezískáme tak, že jej ukradneme druhým, že ho nabudeme tlakem. Lepší cestou je touha po vývoji, kdy naše přání, potřeby a kvality prosadíme klidnou cestou, ku prospěchu všech.

Zdravé srdce  doprovází radost, čisté myšlenky a otevřenost. Na síle srdce závisí vyjadřovací schopnosti a schopnost přilákat a udržet pozornost. Srdce je sídlem ducha. Láska, soucit a moudrost patří k jeho přirozeným vlastnostem, které jsou určovány duchovním poznáním a manifestují se našimi činy. Srdce poškozuje stres, spěch, netrpělivost a strach. Projevem negativních energií mohou být nepřátelskost, zmatek v řeči i životě, uzavřenost.

Zdravý žaludek, slezina a slinivka  potřebují klid a bezpečí. Projevují se stabilitou, spolehlivostí, schopností pomáhat, pravdivostí, zdravým selským rozumem a praktickými schopnostmi. Tyto orgány poškozují starosti, sobectví, nadměrný soucit a útrpnost. Poškození přináší trápení, sentimentalitu, mučivé myšlenky, tvrdohlavost, neústupnost, netolerantnost.

Zdravé plíce přinášejí bystrý rozum, důvěřivost, smysl pro spravedlnost. Důvěra v pozitivní možnosti vlastní existence vzniká, když v dětství pociťujeme lásku a bezpečí. Plíce poškozuje žal, smutek, pocit ztráty. Projevem poškození jsou pocit nejistoty, smutek, neschopnost uvolnění.

Zdravé ledviny se projevují skromností, odvahou, schopností bránit sebe i ostatní. Opakem je strach, nedostatek stimulů, zbabělost, úzkost, zaujatost, podezíravost.

Možná právě přemýšlíte o svých pocitech a zdraví svých orgánů. Všechny emoce jsou zdravé, proto je máme. Dávají nám informace o tom, co je pro nás správné a přijatelné nebo naopak nepřijatelné a poškozující. Nejhorší jsou pro tělo sebeobviňování, dlouhodobý stres a nesouhlas, podvod a zloba. Pokud s emocemi a informacemi, které nám tělo dává, budeme harmonicky pracovat, pak získáme vnitřní mír, svobodu, radost ....

Emoce by nás měly rozhýbat - je třeba vytvořit pravidla svého života tak, abychom se cítili svobodně - volně. Tato pravidla dodržujeme my, ostatní jen mohou.

Cíl je být v souladu se sebou, s okolím, s vesmírem - mít pocit správnosti.

Z jógy známe větu - Pravdu: Mám uvolněná ramena a tak jdu životem lehce a hravě. Život je jen hra. Hraju jí čistě, baví mě, směju se ...

                                             Petra Randáková 

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>