Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jsme homosapiens nebo homodebilicus

31. 10. 2020

Prof. ing. Peter Staněk je slovenský ekonom, světově uznávaný prognostik, vizionář, spisovatel a prognostik pracující v Slovenskej akadémii vied. Zabývá se studiem cca 20 různých oborů (např. neurologie, doprava, ekonomika, geopolitika, vojenská technika, zbraňové systémy, zdravotnictví, stavebnictví, voda, klimatické změny, historie civilizací, robotika a umělá inteligence, paměť krajiny atd). Pro svoji práci nepoužívá počítač (je prý příliš plochý), zdrojem informací jsou pro něj lety ověřené kanály informací, které si křížově ověřuje, snaží se zachytit nosné myšlenky, které zjednoduší a vše zasazuje do takzvané architektury souvislostí.

 

 

Některé důležité myšlenky Prof. P. Staňka:

Co musíte udělat, když chcete ovládat společnost? Musíte ji rozdělit na skupiny, které poštvete proti sobě, a dát oběma argumenty, aby byly nesmiřitelné, a nemohla existovat diskuse. Jsme nepoučitelní. Neustále opakujeme tytéž chyby. A proč? Protože jsme vůbec nenašli poučení v matce věd, v historii, která nám nastínila důvody, příčiny, důsledky činů z minulosti. A my je neustále opakujeme, ve všech důsledcích. Ztratila se síla argumentů a diskuse. Teď znáte pouze rozdělení: můj názor, jste můj přítel, máte jiný názor, jste můj nepřítel. To znamená jakoby čistě náhodná polarizace společnosti a rozdělení. 

Pandemie svým způsobem nastavila zrcadlo lidské společnosti. Ukázala jak je lidská rasa nezodpovědná a co dělá vůči životnímu prostředí, jak je lhostejná vůči životnímu prostředí i sama k sobě.

Covidem nejohroženější skupinou jsou lidé nad 65 roků (klinické studie). Ovšem problémem není věk, ale stav imunitního systému a problémy s obezitou, nadváhou, žloutenkou, cukrovkou, astmatem, nadužíváním antibiotik a jiných léků, dále jsou to kardiovaskulární problémy atd. To vše je klíčové pro úmrtnost.

Všichni mluví o státních dotacích a záchranných balíčcích, ale kam se poděly ultra liberální řeči o omezování moci státu na minimum. Státům, lidem v Evropské unii dlouhodobě unikají prostředky, aby mohli řešit covidové důsledky, a nemuseli se zadlužovat a zvyšovat daně, protože nevytvářeli dostatečný právní rámec (viz operace na hraně zákona - 1 bilion EUR, korupce - 3 biliony EUR, vnitropodniková kriminalita atd).

Většina společnosti je dnes založená na jedno-liniové struktuře (ukázal to covid): jedna příčina - jeden problém - jedno řešení. Virus - pandemická krize = rouška, očkování a testy. A to je vyřešení problému?

Zjišťujeme díky covidu, že Homeoffice je přijatelná forma práce a dokonce jedinec pracuje o 20 % více, než v práci a zvyšuje produktivitu o 15 - 20% a snižuje náklady, ale po 6 měsících dochází ke ztrátě sociálních kontaktů a nárůstu psychických problémů. Těžší je znovu začlenění do sociální skupiny.

Distanční vzdělávání je dnes chápané jako jedno z nejlepších způsobu řešení, ale fyzická vazba učitel student je nenahraditelná.

Podobná situace platí i pro lékaře a pacienta, osobní návštěva, důvěra mezi pacientem a lékařem má až 50% podíl na úspěchu léčby, komplexnost pochopení příčiny choroby je dalších 40 % úspěchu léčby a pouze 10 % zůstane u léčebné metody.

Digitalizace světa současně znamená, že už to nebude honba za spotřebou a pocit vlastnění auta, bytu, něčeho, ale začne se vytvářet virtuální svět, který změní strukturu společnosti z hlediska cílů, priorit, směřování atd.

Možná, že vazba mezi covidem a transformací na digitální svět, je to největší poučení z covidové krize. Ne, že nakupujeme přes net, ale najednou jsme zjistili, že nákup v kamenné prodejně je nezastupitelný lidský rozměr (nyní to zjišťuje i Amazon) - lidské teplo se nám v té digitální prodejně ztratilo.

Lidský kontakt je nenahraditelný!

Ekonomická krize není jen produktem pandemie a blackoutu ekonomiky. Zapomněli jsme, že klíčovým problémem současné společnosti je polarizace ve společnosti příjmů a možností a také obrovský nárůst bohatství elit. Prohlubování materiálních a jiných rozdílů.

Společnost je založená na spotřebě a nemůže být strukturovaná tak, aby bylo 90 % chudých a 10 % bohatých. Je to proti samotné architektuře podstaty takové společnosti.

Myslíme si, že obnovení spotřeby po mírném otupení korona krizí, zakryje problémy, které souvisí s polarizací bohatství a chudoby ve společnosti. Proto miliardáři dávají výzvy na vyšší zdanění.

Polarita bohatství a chudoby dosahuje ve světě obrovských rozměrů - na planetě jsou zhruba 4 tisíce miliardářů a 16 milionů milionářů. A tito lidé vlastní 95 % bohatství planety.

Bohatí jsou stále bohatší a chudí stále chudší. Střední třída se rozpadá na 20 % mezi bohaté a 80 % mezi chudé. Tímto procesem je destruován základ společnosti, založené na spotřebě. Mimo jiné i proto se blíží čas velkého konfliktu. Posunuli jsme se na čas třicet vteřin před velkým konfliktem. Lokální konflikty, například teď anexe osad na Západním břehu Jordánu může přerůst v lokální konflikt. Nebo lokální konflikt mezi Čínou a Indií, nebo Čínou a Tchaj-wanem, konflikt Číny, Indonésie a Vietnamu o ložiska plynu v Jihočínském moři. Lokální konflikt vztahů mezi Japonskem a Čínou, lokální konflikty, které se můžou týkat jižní Ameriky a tak dále. To jsou lokální konflikty. Ale my mluvíme o globálním konfliktu, který je planetární, a má planetární rozměr. Někdo by řekl, že je to strašné.

Bohužel existuje také studie, jak pozitivní je přínos válek pro technický rozvoj, vynálezy, patenty a inovace. Zefektivnili jsme jednu zásadní věc: zabíjení lidí. 

Manifest Silicon Valley (publikoval to český Ekonom v červnu 2020): Chceme, aby se lidé setkávali především ve virtuálním světě. Víme, že většina lidí bude chudá, ale my jim ve virtuálním světě vytvoříme podmínky pro nový, plnohodnotný život. Nejlepší bude, když se lidé nebudou setkávat fyzicky vůbec, ale budou se setkávat pouze ve virtuálním světě, kde je možné vše. Příští společnosti bude vládnout ten, kdo ovládá hardware a software. Hardware jsou počítače, software informace. Ten, kdo vládne informacím, bude vládnout příštímu světu. Například čínské vedení ne náhodou vytvořilo systém sociálního bonusu, sociálního kreditu, včetně biometrického skenování celého obyvatelstva. 

steine_turm_am_meer-1-.jpg

Covid nám určuje meritum věcí, význam věcí, rozměr věcí kolem nás. Nejsou to jen jedničky a nuly - produkt digitálního myšlení, JE TO ROZMĚR NÁS SAMÝCH!

Příroda nám dává jednu z posledních šancí na změnu. Nastavila zrcadlo a dala nám čas změnit se. Je nastolena otázka smysluplnosti a životaschopnosti naší společnosti.

Vědomí (Duši) neumíme ani napodobit ani zachytit, ani analyzovat. Nás netvoří hardware, ale vědomí. Vědomí nemůže dostat covid, funguje nezávisle. Vědomí máme na to, abychom pochopili zodpovědnost a našli homeostázu (harmonii) s přírodou, s lidmi, se sebou.

LIDSKÁ DUŠE VÝZVY VČAS POCHOPÍ, POJMENUJE A NAJDE CESTU. PŘIJDE OSVÍCENÍ, nebo přijdou a promluví lidé osvícení, povedou nás. JEŠTĚ JE ČAS. JSME  NEZROZENÍ, NESMRTELNÍ. JSME KRÁSNÉ BOŽSKÉ DUŠE.

ZOTROČIT, ANI VYSTRAŠIT SE NENECHÁME!

Petra Randáková,

zrozená ve svobodě (v roce 1967), rozená Svobodová, díky tati za příjmení

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>