Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dalajláma

10. 2. 2018

Výsledek obrázku pro jaroslav dušek citáty

NEDOPUSŤ, ABY CHOVÁNÍ JINÝCH NIČILO TVŮJ VNITŘNÍ MÍR!

Výsledek obrázku pro lotos

1. Buďte soucitní

„Téma soucitu rozhodně není otázkou náboženství, ale je otázkou lidskou, otázkou přežití člověka,“ řekl Dalajláma dávno předtím, než blahodárný vliv soucitu na život potvrdili výzkumníci.

Budeme-li vlídní k lidem kolem nás, nepotřebujeme víru, míní Dalajláma.

2. Buďte laskaví a pomáhejte ostatním

Pokud usilovně dřeme, zasluhujeme odměnu i pocity štěstí. Věděli jste ale, že šťastnější jsou ti, kteří své bohatství rozdávají?

Pánové z Harvardovy obchodní školy prošetřili vztah mezi majetkem a radostí a přišli se zajímavými výsledky: ti, co rozdali část svých peněz, byli šťastnější než ti, kteří si obnos nechali pro sebe.

Budeme-li vlídní k lidem kolem nás, nepotřebujeme víru, míní Dalajláma. „To je moje jednoduché náboženství. Není třeba chrámů; není třeba ani komplikované filozofie. Náš vlastní mozek, naše vlastní srdce je náš chrám, laskavost filozofií.“

3. Nalezněte štěstí

Hledáme štěstí v ustavičné práci a v penězích. Ale nenacházíme ho. Potěšení odezní jako letní přeháňka a jediné, co zbyde, je touha. Chuť okusit znovu ty pocity radosti.

Klíčem k naplněnému životu je dlouhotrvající štěstí. To se lehko řekne, že? Ano, pokud objevíte jeho skryté doly. Podle Dalajlámy nejsou klíčem k bohatému, naplněnému životu matérie, ale schopnost odpouštět, být soucitný, trpělivý, ohleduplný a laskavý. „Štěstí nelze vytvořit – vychází z našich vlastních činů,“ řekl.

4. Objevte vnitřní mír

Naše mysl by musela být z ocele, aby odrazila všechny negativní myšlenky. Přesto je můžete omezovat. Dalajláma radí vyšetřit si pro sebe denně chvilku, kdy budeme o samotě.

Zapudíme negativní emoce, jako je hněv, zášť, závist nebo únava, a jejich místa obsadí pozitivní emoce, ať už vděčnost, láska, optimismus nebo mír. „Skutečně klidná mysl je zdrojem ke štěstí a dobrému zdraví,“ je přesvědčen.

5. Neubližujte ostatním

Nekalé činy jsou jako bumerang – vrátí se a udeří tvrdě. Konáte-li tak, jak by se vám samotným ze strany druhých příčilo, nemůžete očekávat nic než obdobnou protireakci. Ať už někoho pomluvíte, šikanujete nebo využíváte. „Pokud můžete, pomáhejte jiným; pokud ne, alespoň jim neubližujte,“ vzkazuje Dalajláma.

6. Pečujte o své přátelství

Konstantní a vědomá péče o naše přátelství přináší důvěru a náklonnost. Řada lidí ale bohužel setkání s kamarády odsouvá. Přátelské pouto se postupně uvolňuje, až se rozplete úplně. Výsledkem je osamělost, která je jednou z nejčastějších příčin depresí a úzkostí.

7. Nedovolte, aby nové technologie řídily váš život

Pokrok lidstva je oblast nekonečné fascinace a obdivu. Dalajláma jej respektuje, včetně nejnovějších technologií.

Je třeba se ale mít na pozoru. Závislost na mobilu nebo počítači vznikne snadno, protože virtuální kontakt je jednodušší a nevyžaduje tolik překračování osobních hranic. Internetové přátelství ale to opravdové nenahradí. „Jsme to my, kdo řídí technologie. Staneme-li se jejich otroky, nevzejde z toho nic dobrého,“ uvedl Dalajláma.

8. Nehádejte se, ale vyjednávejte

„Dialog je nenásilná cesta za použití našeho – lidského – jazyka. Dialog znamená kompromis, kterým vyjadřujeme respekt vůči vzájemným právům; v duchu usmíření lze skutečně konflikt a nesouhlas řešit,“ řekl Dalajláma.

„Není stoprocentní vítěz, není ani stoprocentní poražený, je to půl na půl. To je jediná praktická cesta.“

9. Šetřete planetu

Ekologie je na vzestupu, což je skvělá zpráva nejen pro Dalajlámu. Ten apeluje na šetrné chování dnešní společnosti. Je klíčem k přežití nejen nás, ale budoucích generací. Začněte u recyklace, zajímejte se o alternativní výrobu energie, neplýtvejte. I malé změny mohou v hromadném měřítku způsobit velké věci. Děti vám za ně poděkují.

10. Učte se z vlastních neúspěchů

„Pokud prohrajete, nenechte si ujít ponaučení,“ vyslovil Dalajláma. Dává to smysl, co říkáte? Vždyť kdo by chtěl zakusit neúspěch podruhé! Podívejte se zblízka, proč vám to či ono nevyšlo, poznamenejte si to a v příští podobné situaci to vezměte v potaz. Uvidíte, že tentokrát vše půjde hladce. A vaše úsilí bude sladce odměněno.

Smyslem života je být šťastný. Nevíme, co se stane v budoucnosti, ale naše srdce žije v naději. To je to, co nám umožňuje jít dál. Konflikty vznikají tehdy, když se zaměříme na rozdíl mezi námi z hlediska národnosti, náboženství, vzdělání nebo úrovně bohatství.

Mnohem důležitější je si uvědomit, že jsme všichni lidé a z toho hlediska jsme všichni stejní. Přátelství nezávisí od slávy, peněz nebo fyzické síly. Je založeno na důvěře a lásce.

Každý z nás se musí naučit pracovat nejen pro sebe sama, svou rodinu či národ, ale i ku prospěchu všeho lidstva. Klíčem k přežití člověka a základem pro mír ve světě je univerzální zodpovědnost. Změny v sobě a ve světě se nestanou rychle. Ale pokud se nebudeme snažit, tak se nestane nic.

cakry.jpg

Technologický pokrok učinil život pohodlnější, ale nedal nikomu klid. Chcete-li žít šťastný život, buďte otevření a soucitní. To je základem pro opravdové přátelství. Změny ve světě nevznikají rozhodnutí vlády nebo OSN či jiné organizace. Skutečná změna nastane, když se lidé při svém rozhodování a jednání budou řídit správnými hodnotami a zdravým rozumem. Způsob řešit konflikty a spory násilím je zastaralý.

Bylo by naivní si myslet, že blahobyt lidstva závisí na modlitbách. Potřebujeme skutečné činy. Pokud člověk zabije zvíře, je to smutné, ale pokud zabije jiného člověka, je to nemyslitelné. Musíme vynaložit veškeré úsilí k tomu, abychom se naučili myslet na ostatní jako na naše bratry a sestry, kteří nás podporují. Chci, aby dospělí byli jako děti, které dokáží přijímat lidi takové, jací jsou.

Soucit zmenšuje strach, zvyšuje sebevědomí a odhaluje naši vnitřní sílu. Když začneme věřit, otevřeme se lidem, již se nebudeme cítit sami a začneme vnímat účel a smysl života. Celý život se potýkám s mnoha potížemi a moje země prochází složitým obdobím. Přesto se často směji. Smích je nakažlivý. Když se mě lidé ptají, kde hledám tu sílu se této situaci smát, říkám: "Jsem profesionální klaun." Myslím, že tohle je skutečná pravda -

Náboženství je dobré srdce.

Dalajláma či dalajlama, ཏཱ་ལའི་བླ་མ་

Dalajláma je těmi, kteří ho uznávají, považován za reinkarnaci předchozího dalajlámy a zároveň za emanaci Avalókitéšvary (tibetsky Čänräzig), bódhisattvy soucitu. Současný 14. dalajláma je Tändzin Gjamccho, který od roku 1959 žije v exilu v indické Dharamsale.

Výsledek obrázku pro lotosový květ

Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a tak nežijí ani v přítomnosti ani v budoucnosti.

A žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili.

Výsledek obrázku pro čakra

Existují jen dva dny v roce, kdy nemůžeme udělat vůbec nic, jedním je včerejšek a druhým zítřek. Proto je dnešek tím správným dnem, kdy mohu milovat, konat a žít.

Dalaj (oceán) a láma (tibetský ekvivalent sanskrtského slova guru). Dalajláma také znamená "oceán moudrosti". Dalajlámovo náboženstvím je laskavost.

Existují jen dva dny v roce, kdy nemůžeme udělat vůbec nic. Jedním je včerejšek a druhým zítřek. Proto je dnešek tím správným dnem, kdy má člověk milovat, konat a žít.

Zdroj: http://g.cz/spb-21-nejlepsich-citatu-dalajlamy-ktere-vam-ukazou-jak-byt-stastny/
Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a.. tak nežijí ani v přítomnosti ani v budoucnosti. A žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili."“

Zdroj: https://citaty.net/autori/dalajlama/
Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a.. tak nežijí ani v přítomnosti ani v budoucnosti. A žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili."“

Zdroj: https://citaty.net/autori/dalajlama/
Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a.. tak nežijí ani v přítomnosti ani v budoucnosti. A žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili."“

Zdroj: https://citaty.net/autori/dalajlama/
 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>