Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 4. 2010

        Životní energie je obsažena v různých potravinách v různých hodnotách a může se také lišit u jednotlivých druhů podle místa, způsobu pěstování či doby zrání. Tato energie výrazně ubývá při dlouhém skladování a tepelném či průmyslovém zpracování.

       Energetické vyzařování potravin se dnes již seriózně zkoumá na mnoha vědeckých pracovištích. V podstatě existují dvě možnosti zjišťování energetické bilance potravin. Pomocí přístrojů lze zjistit vlnovou délku tohoto záření, která se udává v rozmezí zhruba 0 - 10 000 nm (nanometrů).

Z tohoto hlediska se potraviny děli na čtyři skupiny:

I. stupeň kvality        6 500 až 10 000 nm

II. stupeň                  3 000 až  6 500 nm

III. stupeň                         do  3 000 nm

IV. stupeň                téměř 0 nm (tzv. mrtvé potraviny)

       Druhá možnost měření kvality energie spočívá ve využití senzitivních jedinců. Ti jsou schopní zjistit hodnotu vyzařované energie jednotlivých potravin. K tomuto účelu se používá stupnice v dílcích. U průměrného člověka je možné naměřit energetickou hodnotu odpovídající 8 - 14 dílkům. Všechny potraviny s vyšší hodnotou představují z energetického hlediska přínos.

 

 Obrazek

 

 

  OBSAH ŽIVOTNÍ ENERGIE V POTRAVINÁCH

(orientační hodnoty)

mumio   28

mateří kašička   24

mlýnské ořechy    22

 domácí med   22

     vlašské ořechy   20

cibule   19

česnek   19

rýže natural   19

mrkev   18

jablko   18

švestka    18

ovesné vločky   18

obiloviny zrna   18

pšeničné otruby   18

müsli   18

paprika   17

květák   16

okurka   16

rajské jablíčko   16

hroznové víno   16

fazole   16

banán   15

pomeranč   15

brambory   15

mandarinka   14

čočka   14

hrách   14

celozrnná mouka   14

sójové maso   14

šípkový čaj   14

celozrnný chléb   12

rostlinný olej lisovaný za studena   12

sušená jablka   12

domácí džem   10

kyselé zelí   10

celozrnné těstoviny   10

bílá mouka   9

zeleninová sůl   8

rostlinný olej   7

vejce   7

mandarinkový kompot   7

obyčejný chléb   7

jogurt   6

mléko   6

rostlinný tuk   6

mořská sůl   5

tvaroh   5

těstoviny   5

rohlík   5

přírodní cukr   4

sádlo   4

maso   3

piškoty   3

párek   2

paštika   2

masová konzerva   2

želé bonbóny   2

bílý cukr   1

kuchyňská sůl   0

 

Marie Mihulová, Milan Svoboda (2008, str. 52 - 54)

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>