Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 3. 2010

Strava

Důležitým faktorem zdraví je strava. Ovlivňuje nejen tělo, ale i psychiku, zvyky a vlastnosti, krátce řečeno působí na celé naše bytí, je zdrojem tělesné energie i vitality. Vyváženou a zdravou stravou jsou: obilí, zelenina, luštěniny, ovoce, ořechy, med, klíčky salát, semena, bylinky a koření – ať už jako syrový pokrm nebo čerstvě tepelně zpracované. Je nutno se vyhýbat starým, ohřívaným a denaturovaným potravinám, masu (také všem masným výrobkům a rybám), vajíčkům, alkoholu, nikotinu a drogám, protože to vše má negativní dopad na naše zdraví (v citaci doporučených jídel vynechávám mléko a mléčné výrobky, nepovažuji je za zdravé).

Správný způsob stravování tvoří základ zdraví a duchovního rozvoje. Podle tří gun rozlišujeme tři typy stravy – satvickou, radžasickou  a tamasickou. (Guna – vlastnost, kvalita. Satvický - čistý, vyvážený, jasný. Radžasický - agresivní, neklidný, aktivní, ohnivý. Tamasický - líný, netečný, temný, nevědomý)

Tamasická strava nás činí zahálčivými a apatickými. Patří k ní maso, ryby, vajíčka, alkohol, konzervy a stará, ohřívaná jídla.

Konzumací radžasických potravin se stáváme neklidní a agresivní. Řadíme k nim příliš kořeněné pokrmy, nadmíru čokolády či kávy, maso.

Satvická strava vyvolává v těle i na duchu pocit vyváženosti, harmonie a pohody. Je to vegetariánská plnohodnotná strava. Vegetariánská strava zbavuje tělo jedovatých zplodin a usazenin, pročišťuje ho a zvyšuje jeho odolnost vůči onemocněním.

Jogíni jsou vegetariány z mnoha důvodů. Vedle zdravotního aspektu je hlavním důvodem i vědomí jednoty všech tvorů. Jóga odmítá zabíjení a konzumaci zvířat.

Zvíře cítí strach i bolest stejně jako lidé. Jako my chce také ono být šťastné, a smrti se obává zrovna tak, jako člověk.

Jedno přísloví říká: "Člověk je tím, co jí." Na vývoj lidských vlastností mají hlavní vliv dva činitelé: společnost a strava. Kvůli špatné stravě trpíme fyzickými nemocemi, ale i zmatením mysli a rozumu. Tato strava ničí energii prány a vytváří agresi, deprese a úzkosti.

Člověk lpí na životě každou částečkou své bytosti a považuje svobodu a štěstí za největší bohatství. Stejně tak chce i zvíře být svobodné a šťastné.

Strach zvířat ze smrti se šíří celým tělem a žlázy vytvářejí hormony aktivující tělo k útěku a obraně. My tyto jemné látky, které se ukládají ve všech částech jejich těla, nevidíme, ale nutně do sebe přejímáme smrtelný strach zabíjených zvířat spolu s konzumovaným masem. Se zvířecí pránou se tak do nás dostávají i zvířecí kvality a zvířecí vědomí. Tím se zpomaluje náš duchovní rozvoj.

Jogíni a moudří lidé dbají nejen na to, co jedí, ale i na to, odkud dané potraviny pocházejí. Nebyly snad někomu odebrány nebo získány protiprávně? I takové okolnosti vytvářejí v osobě, která potravu konzumuje, negativní vibrace a mohou být příčinou vnitřního neklidu.

I kuchař a pokrm se navzájem velmi ovlivňují. Proto bychom měli vařit s láskou a připravovat všechny pokrmy s pozitivními myšlenkami.

 

Zdravý životní styl, zdravá životospráva   

Jde o to jak vlastně člověk žije. Je to souhrn všeho co dělá během dne, týdne, roků vzhledem k efektu na zdraví. Nejdůležitější faktory zdravého životního stylu, zdravé životosprávy jsou dle mého názoru:

- odmítání jedů, 

--   zdravá výživa, zdravý pitný režim (přiměřená, pestrá, čerstvá, čistá  a vyvážená strava, pití čisté vody a bylinných čajů), střídmost,

--   pravidelná pohybová aktivita a protahovací cvičení,

- dostatek spánku a odpočinku, relaxace,

-  správné dýchání,

- optimismus a dobrá nálada, radost ze života,

-  vyvarování se působení škodlivých látek a obecně škodlivých a rizikových faktorů, stresu,

-  pobyt v přírodě, v lese, v horách, u vody,

-  dobrá společnost,

-  koníčky – pozitivní zážitky, dělám to, co mám rád,

-  čištění těla, detoxikace organismu, půst,

-  sebeanalýza, očista a odpuštění (propuštění negativních energií).

 

Paramhans Svámí Mahéšvaránanda a Petra Randáková

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>