Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 3. 2010

Jóga

Jógu vnímám jako dokonalý duchovní systém, plný pravdy, krásy, harmonie a laskavosti. Její podstatou je svoboda, spočinutí v tichu, setkání se sebou.  

                                                                                         Systém jóga v denním životě zahrnuje:

Pránájámu - plný jógový dech, usměrňování dechu.

Ásany tělesné pozice a cvičení, cílem je úplné uvolnění.

Meditace, sebeanalýzu, imaginace - sebepoznávání

Mantryslova, zpěvy s pozitivní vibrací, většinou v sanskrtu.

Krije čistící techniky. 

 

Kdo cvičí jógu, získává sílu, odvahu i radost ze života. Ásany a pránájáma (tělesná a dechová cvičeni) jsou dva z nejdůležitějších pilířů zdraví a dlouhého života.

 

Pránájáma

Je vědomé a volní usměrňování dechu (prána – dech, kosmická energie, ájáma – kontrolovat, regulovat). Prána je kosmická energie, síla vesmíru, která tvoří, uchovává i mění.

Cíleným usměrňováním prány zlepšujeme vitalitu, zbavujeme tělo jedů, zvyšujeme odolnost organismu, získáváme vnitřní klid a čistotu.

Účinky pránájámy:

Tělesné – zlepšení tělesného zdraví, pročištění krve, zvýšení příjmu kyslíku, posílení plic a srdce, normalizace krevního tlaku, harmonizace a stabilizace nervového systému, podpora léčebných procesů, zvýšení odolnosti proti nákazám.

Psychické účinky – odstranění stresu, nervozity, depresí, zklidnění myšlenek a emocí, vnitřní vyrovnanost, rozpuštění energetických bloků.

Duchovní účinky – prohloubení meditace, probuzení a pročištění čaker (energetických center), rozšíření vědomí.

 

Ásany

Jsou tělesné pozice: cílem je zaujmout na delší dobu tělesnou polohu a cítit se v ní příjemně a uvolněně. Mnohé jsou odvozeny od přirozených pohybů a pozic zvířat. (Záznamy pochází z 2.stol. př. Kristem – Jógasútry)

Pravidelné cvičení ásan zvyšuje pružnost páteře, zlepšuje pohyblivost kloubů, napomáhá uvolnění, posílení a bohatému prokrvení svalů, povzbuzuje a harmonizuje činnost orgánů a žláz, podporuje látkovou výměnu a funkci lymfatického systému, posiluje imunitní systém, normalizuje a stabilizuje krevní oběh a krevní tlak, zklidňuje a posiluje nervy, pročišťuje a osvěžuje pokožku.

 

 

Celkového zdraví dle jógy dosáhneme

Celkového zdraví dosáhneme láskou a pomáháním všem tvorům, úctou k životu, ochrannou přírody a životního prostředí, mírumilovným rozpoložením mysli, plnohodnotnou vegetariánskou stravou,  čistými myšlenkami a pozitivním způsobem života, tělesným, duševním a duchovním cvičením, tolerancí vůči všem národům, kulturám a náboženstvím.

  

Některá duchovní poselství jógy

 

Dýchám zhluboka, klidně a uvolněně. Jsem lehkost, světlo, láska, radost. Jsem zářící životní síla. V každém okamžiku jsem tvůrcem svého života. Moje energie plyne volně a otevřeně.

 

Radost je podstatou mé duše. Pravá vnitřní radost nezávisí na vnějších okolnostech či vnějších dosaženích. Raduji se každý den už s probuzením.

 

Jsem svobodný. Žiji v harmonii se sebou, s okolím i s celým vesmírem. Má mysl je jako nebe – nekonečné a jasné, klenoucí se svobodně nad tímto světem.

 

Miluji svůj život. Co si ze srdce přeji, to se mi splní. Laskavostí dávám druhým sílu své lásky.

 

Jsem harmonie, klid, mír a porozumění.

 

Jsem léčivá síla a uzdravení.

 

Jóga je nalezení sebe sama. Ten, kdo praktikuje jógu, dělá dvě věci najednou, zjednodušuje celý svůj život a získává volný přístup k Božskému.

 

Jóga je sjednocení s pravdou. Jóga je jednota.

 

Jóga je bez hranic, je věčná a nekonečná.

 

Jóga je nejvyšší vesmírný princip, světlo života, jež září navěky, univerzální tvůrčí vědomí, které je stále bdělé. Jóga je pramenem duchovnosti a moudrosti.

 

Zpracovala jsem z knih o józe.  Někteří novináři, psychologové a teologové hovoří o tom, že  Systém Jóga v denním životě je sekta. Stejně i společenství Sri Chinmoye. Nevím, možná vytvářejí jen společenství s přísnými pravidly pro své žáky, vedou je a chrání.  Knihy jsou krásné a moudré, jejich poselství laskavá, jejich obsah je starý a pravdivý.

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>